TÖRTÉNELEM / Amerika története kategória termékei
A nő a Kolumbus elötti Amerikában

: A nő a Kolumbus elötti Amerikában

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Amerika története Néprajz Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

79 p. 56 t.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631390039

tartalom:

A régi amerikai művészet kezdetét egy ismeretlen nő képmása jelzi; és egy, a történelemből ismert asszony, Malinche - a későbbi Dona Marina - volt az, akinek a segítsége nélkül Hernán Cortés aligha tudta volna olyan könnyen meghódítani Mexikót és Közép-Amerika nagy részét. Egy példázatszerű , komikus jelenet jelezte az indián magaskultúrák tragikus bukását. Amikor Cortés útközben partra szállt a Mexikó-öböl délkeleti részén, az indián méltóságok szeme láttára színjátékot rendezett, hogy lenyűgözze őket. A főszereplő egy kanca és egy forróvérű csődör - az indiánok előtt ismeretlen, épp ezért titokzatos állat - volt. A felgerjedt négylábú udvarló hangosan nyerítve, dobogva rontott a gyülekezőhelyre, mert megszimatolta a spanyolok által röviddel előbb elrejtett kancát. A spanyol katonák anyanyelvükön csillapították le a tomboló állatot, s az indiánoknak e szavak varázsigéknek tűnhettek. A várt hatás nem maradt el. A törzsfőnök húsz fiatal nőt ajándékozott a spanyoloknak, közöttük Malinchét, akit Cortés magának tartott meg tolmácsnak s egyúttal szeretőnek. A többieket a századosok és a hadnagyok kapták. A mai Mexikó területén egy kialudt vulkánon kívül semmi sem őrzi a spanyolok későbbi tevékenysége szempontjából oly fontos munkatárs, Malinche emlékét.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!