SZÉPIRODALOM / Arab irodalom kategória termékei
A tisztaság testvérei. Az állatok és az emberek pere a dzsinnek királya előtt. Arab ökológiai mese a 10. századból

A tisztaság testvérei. Az állatok és az emberek pere a dzsinnek királya előtt. Arab ökológiai mese a 10. századból

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2010

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Arab irodalom Irodalomtörténet Egyetemes történelem Iszlám

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Keleti források. Fontes Orientales

Terjedelem:

338 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9789631359473

tartalom:

"A tisztaság testvérei" - 51 értekezésből álló, - enciklopédiája az arab irodalom egyedülálló alkotása, amelynek egyéb premodern kultúrában sem találjuk párját. A 10. századi Baszrában, majd Bagdadban működő titkos társaság egy olyan - tudományos igényű - filozófiai enciklopédiát állított össze, amelynek célja a muszlim vallásjog és a filozófia egyesítésével az adeptusokat bevezeti a rejtett tudásba, és elvezetni őket az egyetemes lélekkel való egyesülésig. A szerűző bármi faji, vallási és kulturális elfogultságtól mentesen minden - a korabeli iszlámban ismert (ind, penna, görög, zsidó, keresztény, zoroasztriánus és manicheista) - filozófiai, tudományos és vallási hagyományból merítettek, s a korban egyedülálló vallási és kulturális s pluralizmust, toleranciát és humanizmust hirdettek, és elvetették a dogmákat, az erőszakot és a képmutatást. Munkájuk egyfajta szellemi beavatásnak tekinthető, amely a kor úgyszólván minden filozófiai és tudományos anyagát felvonultatta; ezt úgy mutatták be, hogy a négy életkor és egyszersmind négy fokozatosan kibomló szellemi állapot számára megnyissák az utat a mind elmélyültebb tudás és szellemi önmegismerés terén. A szellemi nevelésben négy állomást különböztettek meg: "a jámborok és irgalmasak" - az ő elméjük még tabula rasa, amely könnyen befogadja a tudást, ők a tizenötödik év utáni korosztály, amely főleg a kézművességre alkalmas; " a jók és a derekasak"- bennük kialakul már az empátia mások iránt, és képesek a jó cselekedetekre; ez a fázis a harmincadik évtől kezdődik, és alkalmas a politikai vezetésre; "a kiválóak és nemesek" akik az isteni törvény képviselőiként hivatottak a kormányzásra - ez a fázis a negyvenedik évtől kezdődik; " az angyalok osztálya", akik eljutnak az abszolút igazság szemlélésére. A "testvérek" a tudást a szókratészi/ platóni/újplatonikus hagyományt követre összekötik az etikus és boldog élettel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!