SZÉPIRODALOM / Arab irodalom kategória termékei
G ** nevezetű svédi grófnénak rendes történeti egy juhász játékkal egyetemben.

: G ** nevezetű svédi grófnénak rendes történeti egy juhász játékkal egyetemben.

Fordító:

Kiadás:

Posonyban és Kassán, 1778

Kiadó:

Landerer Mihály

Kategóriák:

Arab irodalom Német irodalom Régi nyomtatványok

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

350 p., 123 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

A kor íróinak törekvéseiben és hazafias buzgalmában osztozva, Sándor is külföldi művek fordításával kívánta előmozdítani a magyar irodalom és művelődés ügyét. Elsőnek R. F. Gellert munkáját fordította le G** nevezetű Svédi Grófnénak rendes történeti címmel, s egy juhászi játékkal egyetemben (vagyis egy akkoriban divatos pásztorjátékkal együtt) jelentette meg (Pozsony és Kassa 1778). A német regényes elbeszélés magyarítása azonban nem járt sikerrel, gyatra nyelvezete miatt nem kisebb kortárs, mint Bessenyei elsöprő kritikáját hívta ki, aki a Holmi-ban (Bécs 1779) A kifordított magyar Svédi Grófné címmel egyebek között ezt írta a könyvről: Nem láttam még olyan égre kiáltó magyarságot, mint a kifordított Svédi Grófné-ba. Magyar írók, tanuljatok meg elébb legalább egy kevéssé magyarul s írjatok osztán. Kár a nyelvet úgy sanyargatni! hibát csak ejtünk mindnyájan; de annyira hibázni, hogy egész munkába a legelső sortul fogva legutolsóig, sem egy tulajdonítás, sem egy olyan, mit a deákok constructionak neveznek, helyén ne találtassék, igen nagy eltévelyedés, amelyet lehetetlen behunt szemmel nézni. E bevezetés után ízekre szedi a könyv előbeszédének egyes mondatait, kimutatja és kijavítja a szöveg szóhasználati, szerkezeti, nyelvtani magyartalanságait. Egészen bizonyos, hogy Sándor ismerte Bessenyei kritikáját, s másfél évtized múltán a Sokféle harmadik kötetében reflektált is rá.

leírás:

Hozzákötve: Gánem és Fernáh. Nap-keleti történet. Pozsonyban és Pesten 1796. Landerer Mihály. 123 p.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!