TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Egy természettudós utazásai

: Egy természettudós utazásai

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1957

Kiadó:

Akadémiai Kiadó Bibliotheca

Kategóriák:

Biológia Útleírás

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Darwin válogatott művei

Terjedelem:

511 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"1831-ben indult Föld körüli útjára az a brit vitorláshajó, amelynek fedélzetén tartózkodott a fiatal Darwin is. A későbbi nagy tudós, az ember származásának, a fajok eredetének titkait megfejtő kutató akkor még csak egyszerűen kíváncsi tapasztalatokra vágyó ifjú, akit egyként érdekelnek a geológia, a földrajz, az élővilág és az emberi civilizáció kérdései. A Föld körüli útról naplót vezetett, ezt adta ki azután 1839-ben, nem túl nagy feltűnést keltve művével. A munka akkortól vált érdekessé, szenzációssá, amikor Darwin már a tudományos és a köznapi viták kereszttüzébe került, amikor kinek-kinek muszáj volt eldöntenie: eltogadja-e a hagyományos világképet teljesen felfordító új elméletet (igazából elméleteket), vagy szembeáll azzal. A naplót azóta igen sokszor kiadták, magyarul is többször megjelent. A jelen kiadás egy 1913-as edíciót vett alapul, némileg lerövidítve azt, sajnos, éppen a - legalábbis tudományos szempontból - legérdekesebb részeket, így a Galapagos szigeteken tett, a későbbi darwini elméleteket mintegy anticipáló megfigyeléseket is nagyobbrészt kihagyva-megcsonkítva. De e rövidítésnek előnyei is vannak: a naplóforma, és Darwin viszonylagos szűkszavúsága ellenére is vonzó, érdekes, igazi útleírás kerekedett ki így a könyvből, amely nem untathatja azokat sem, akik távoli földrészek élővilága, de kivált geológiai alakulása iránt kevéssé érdeklődnek. Ugyanakkor megmaradtak azok a részek, amelyek minden útleírás savát-borsát adják: a tengeri viharok, a hegymászások veszedelmei, a "bennszülöttek" életmódja, a furcsa növények és állatok stb. pontos leírásai, azok az elmélkedések, amelyek ma is aktuálisak: vajon a haszna, vagy a kára nagyobb-e a fehér ember (elsősorban természetesen a brit férfiú) földrajzi felfedezéseinek, gyarmatosító-civilizáló buzgalmának. Jó olvasmánynak, érdekes útirajznak ígérkezik mindenki számára Darwin könyve, akit azonban érdekelnek a tudományosabb részek, jobb, ha egy régebbi kiadáshoz fordul. " Legeza Ilona

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!