TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Szellem a gépben

: Szellem a gépben

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Biológia Filozófia Pszichológia Vallás vegyes

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

482 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630766833

tartalom:

"Arthur Koestler A teremtés című műve párdarabjának, kiegészítő-cáfoló-ráfejelő "folytatásának" szánta most megjelent munkáját. Abban az emberi kreativitással foglalkozott, egy olyan antropológia (persze filozófiai antropológia) koncepcióját nyújtotta, amely egyszerre volt optimista és dinamikus, egészre tekintő és természettudományos alapozású. Ebben az "ellenműben" az emberi paranoiával foglalkozik az író. A romboló erőkkel, az antikreativitással (amely antikreativitás terén azonban az ember éppoly - ha nem nagyobb - "kreativitást" mutat fel, mint az igaziban, a nevére méltóban). Ezt az antikreativitást jóval kevésbé természettudományos módon próbálja befogni-meghatározni Koestler, ezen a téren sokkal filozofikusabb, sőt, esetenként a teológia (persze az ateista teológia) eszközrendszerét is fel- és kihasználva. Lényegében azt kutatja, hogy mi az ördögi az emberi agyműködésben, tevékenységben, célkitűzésben és végrehajtásban, a "hatalom akarásában" és folyományaiban. Bizonyos kozmikus dimenziót is kölcsönöz e működés bemutatásának: a kozmikus katasztrófa csíráit véli felfedezhetni benne. Az író maga is szinte "ördögi" dialektikával dolgozik, hihetetlen éleselméjűséggel tud rosszat, gonoszat, szinte már démonit felfedezni az ember tevékenységében és létében. A sötét színek és filozófiai denunciációk azonban végül is csak arra szolgálnak a könyvben, hogy az ellenszer felkutatását és kimunkálását mozdítsák elő. Koestlernek vannak javaslatai, ám elsősorban további erőfeszítésekre, kutatásokra ösztönöz." Legeza Ilona könyvismertetője

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!