TERMÉSZETTUDOMÁNY / Biológia kategória termékei
Tájrendezés

, : Tájrendezés

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Mezőgazdasági Kiadó

Kategóriák:

Biológia Erdészet Környezetvédelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

254 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632308093

tartalom:

"Ludwig Bauer és Hugo Weinitschke műve a tájrendezés gazdag irodalmának is kiemelkedő darabja. A szerzők a szocialista környezetrendezés részfeladataiként ismertetik a tájrendezés, a környezetvédelem és a természetvédelem feladatait. A tájat a különböző természeti tényezők vizek, változatos talajok, gazdag növény- és állatvilág teszik teljessé. Az ember számára a táj döntő jelentőségű, hiszen benne él és dolgozik. Sajnálatos mégis, hogy gyakran a távlati környezettervezés során hibák fordulnak elő, mert nem az összefüggések bonyolult egymásra hatásának figyelembevételével történt a tervezés. Új energiaforrások feltárása, a mezőgazdasági termelés ipari szintre való fejlesztése, a szabad idő és üdülési lehetőségek racionális kihasználása elképzelhetetlen átfogó és tervszerű tájrendezés nélkül. A szerzők bemutatják a tájrendezés alapfogalmait, a tájökológia rendszerét és jellegét, a "tájháztartás" természeti elemeit. Ismertetik a táj korszerű alakításának és fenntartásának feladatait és munkamódszereit. A vízrendezésről, a levegő tisztán tartásáról, a meliorálásról és rekultiválásról szóló alapvető fejezeteket a hulladékkezelés és a zaj elleni védelem témaköreivel egészítették ki. A nagyüzemi gazdálkodásra való tekintettel a mezőgazdasági területrendezést is kidolgozták, ez a téma ma különösen aktuális. Egyes tájegységekben a tervezett sokoldalú hasznosítási lehetőségeket konkrét tájrendezési terveken mutatják be. A hazai tájrendezés jelenlegi és jövendőbeli szakembereinek több szempontból is célszerű ezt az NDK viszonyainak megfelelően megírt könyvet megismerniük. A hasonló társadalmi rendszerből adódóan ugyanis az egységes rendezési elveket a magántulajdon nem gátolja és nem is gátolhatja egyik országban sem. Ez a tőkés társadalmakkal ellentétben alapvetően összekötő kapocs. Az NDK magas szintű tájrendezési, környezetvédelmi és természetvédelmi gyakorlata nagyszerű iskola és jó példa a magyar szakemberek számára. Hazánkban eredeti vagy magyarra fordított tájrendezési munka e mű kivételével még nem jelent meg.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!