A vendéglátás nemes hivatás, művészi gyakorlása megalapozott, széles körű ismereteket is feltételez. A Tisztelt Olvasó ezen ismeretek egyik fontos alapművét tartja kezében. Miért fontos e mű alapos ismerete? A magyar gasztronómia egyik nagy egyénisége, egy legendás név viselője, Gundel Imre írja: „… óvatosan tölts egy pohár szőlőízű Kéknyelüt a halhoz, egy-vagy két? – pohárka múltba révedező Egri bikavért a libamájhoz, egy-két kortynyi, szerelmes tanácsokat sugaló szürkebarátot a szárnyasokhoz, a tésztához pedig egy icike-picike pohárka sokoldalú Akalai muskotályt, amelynek élvezete közben e sorok írójában mindíg Bach zenéje csendül fel, még ha játszik is a cigány. Végül a gyümölcsöt locsold meg Tokaji aszuval, a királyok borával, a borok királyával. A finom ízek, így a remek ételek és szép borok harmóniájáról (és itt megint Gundel Imre sorai jutnak eszembe: ("Szárnyaló íz-hegedűversenyek és illat-gobelinek") a lényeget fejezi ki neves erdélyi borász kortársunk, Csávosy György gondolata: "Ahogy nem húzunk fel fekete ruhához sárga bakancsot, úgy nem szabad tévednünk az ételek és italok párosításánál sem… Izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de NEM MINDEN MEGENGEDETT!”
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Fornády Elemér: A borkezelés mestersége. Gyakorlati borgazdaság
Kiadás:
Budapest, 1948
Kiadó:
Budapesti Szállodások és Vendéglősök Ipartestülete
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
528 p.
Kötésmód:
félvászon
tartalom:
leírás:
Kötése megtört.