A szőlő és termesztése kézikönyv első kötete a szőlőtermesztés általános és tudományos alapjait foglalja magában. Átfogóan foglalkozik a szőlőfélék családjával, fontosabb tagjaival, köztük a termesztett kerti-szőlőnek a fejlődéstörténetével, a világ és hazánk szőlőtermesztésének kialakulásával és jelenlegi helyzetével. Részletesen tárgyalja a szőlő morfológiai és szövettani tulajdonságait, anyagcsere-folyamatait, növekedési és fejlődési jellegzetességeit, ökológiai igényeit, az eredményes termesztéshez szükséges környezeti feltételeket. Végül ismerteti a hazai szőlőtermő tájakat, borvidékeket, bortermő helyeket és azok sajátosságait.
A kézikönyv második kötete a szőlő szaporítását és termesztéstechnológiáját foglalja magában. Átfogóan foglalkozik a szőlő szaporításának biológiájával, ökológiájával, technológiájával, a szőlőültetvények létesítésének feltételeivel. A termesztéstechnológiai eljárások közül főleg a hazánkban hagyományosan kialakult, valamint az elmúlt évtizedekben külföldről adaptált és nálunk is elterjedt változatokat ismerteti.
A kétkötetes mű olyan tudományos alapokra épített, a további kutatásokban és a gyakorlatban felhasználható ismeretanyagot tartalmaz, amely a világ könyvpiacán is ritkaság.
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Kozma Pál: A szőlő és termesztése I-II. kötet
Kiadás:
Budapest, 1991
Kiadó:
Kategóriák:
Terjedelem:
338 p.
Méret:
20 x 30 cm
Kötésmód:
karton
ISBN:
963055786x