"A legutóbbi évekig, főleg az európai szőlőtermesztésben kialakult hagyományos művelési és metszési eljárások feladása szinte lehetetlennek látszott. A szőlőtermesztők gondolkodását és kezét megdönthetetlennek látszó érvelések és nézetek kötötték gúzsba, s fékezték a nagyüzemi termesztési eljárások kialakulását is. Az átalakulási folyamatot az a felismerés indította el, hogy a szőlőtermesztésben éppen úgy, mint a mezőgazdaság minden területén csak a gépesített művelés nyújthat perspektívát. Egyedül ez adhat lehetőséget ahhoz, hogy az egyébként is egyre jobban hiányzó kézi munkaerőt nagymértékben kiküszöbölhessük, a szakképzett munkások egyenletes foglalkoztatását lehetővé tegyük, és a termelési költségeket is jelentősen csökkenthessük. A nagyüzemi követelmények kielégítése a technikai oldalról azonban közel sem elegendő. A korszerű eljárások ésszerű alkalmazásához alapos biológiai ismeretek szükségesek. A biológiai vagy tágabb értelemben vett elméleti alapok elsajátításának a hagyományos szőlőtermesztésben érvényes szabályok feltárásával, okainak megismerésével kell kezdődnie. Csak ezek segítségével érthetjük meg azokat a különbségeket, amelyek a korszerű nagyüzemi módszereket a hagyományos eljárásoktól elválasztják. A technikai és biológiai szemlélet mellett az új eljárásokat bevezető szőlésznek egyre több szervezési tapasztalattal kell rendelkeznie. A nagyüzemi keretek e harmadik szemléletet hovatovább annyira előtérbe helyezik, hogy az nem egy esetben a technikai megoldásokra is döntő hatást gyakorol. A technikai megoldások, a biológiai sajátosságok és a szervezési feladatok egymással párhuzamos mérlegelésének szükségessége a művelési és metszési eljárások jelentős átalakulását eredményezi."
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Csepregi Pál: A szőlő metszése
Kiadás:
Budapest, 1965
Kiadó:
Kategóriák:
Borászat-szőlészet Gyümölcstermesztés Növénytermesztés
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
384 p.
Kötésmód:
félvászon