"Szőlőtermeléssel rendszerint azért foglalkozunk, hogy a szőlőből bort nyerjünk. A szőlőgazdaság termelési folyamata a szőlő megművelésével és a termés begyűjtésével még nem ér véget. A mustból bort készítünk, a szőlőgazdaság egyéb értékes melléktermékei pedig az ipar számára alap-, illetve nyersanyagot szolgáltatnak. A szőlő és a bor, valamint a melléktermékek ezek szerint egymástól nem választhatók el. A szőlőtermelőnek a bor előállításának, kezelésének és a melléktermékek hasznosításának kérdéseivel is tisztában kell lennie. Viszont nem lehet valaki jó borász (oenológus), ha a szőlőtermelés technikáját nem ismeri. A szőlőtermelés technikájával a szőlőművelés-, a borgazdasági ismeretekkel pedig a borgazdaságtan foglalkozik. A borgazdaság tulajdonképpen az őstermelő szőlőgazdaságot az iparral, pontosabban az élelmiszeriparral köti össze. Nem annyira termékek (javak) előállításával, hanem inkább azok átalakításával foglalkozik s így a két termelési ág egymással szoros összefüggésben van."
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Mercz Árpád, Scholtz Albin: Borgazdaságtan
Kiadás:
Budapest, 1961
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
351 p.
Kötésmód:
papír
tartalom:
leírás:
A könyv borítója és címlapja sérült.