A borfogyasztás az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. A növekvő érdeklődés nemcsak az igényesebb fogyasztásra, hanem a témában megjelenő publikációk számának növekedésére is kedvező hatással volt.
A legtöbb könyvre azonban az a jellemző, hogy szakemberek írják szakembereknek, vagy borbarátok laikusoknak. A kezdőket azonban, akik csak most ismerkednek a borkultúrával, legtöbbször elhanyagolják. Ők pedig tanácstalanok, s nem tudják, honnan is szerezhetnének információkat.
Ez a kötet tulajdonképpen egy kis „tankönyv”, amely nem bocsátkozik részletes elemzésekbe, hanem alapvető ismereteket közvetít.
Megtudhatjuk, miért ugyanolyan a fehér és a vörös szőlő mustjának színe, miért nem kizárólag a napsütéses órák száma határozza meg, hol lehet eredményesen termelni, vagy azt, hogy miért hasznos a vörösbor azoknak, akik magas koleszterinszintjükkel küzdenek.
Mindezt röviden, tömören, a laikusok számára is érthető nyelven fogalmazzuk meg. A bonyolultabb folyamatok megértését – például a szőlő hordókig vezető útját – vázlatos ábrák segítik. Mindezzel az a célom, hogy mondanivalóm mindenki számára érthető legyen.
A borfogyasztók új generációja már egészen más ösvényen halad, mint elődeik. Kíváncsibbak, előítéletektől mentesebbek és vállalkozó szelleműek. Ma champagne-t, holnap proseccót fogyasztanak.
A száraz wachaui rizling éppannyira jólesik nekik, mint egy nemes-édes sauternes. Ha tegnap egy bordeaux-i vörösborért lelkesedtek, nincs kizárva, hogy holnap egy kaliforniai vagy ausztrál cabernet sauvignont részesítenek előnyben. Ízlésük nagyon változó.
A könyvben igyekeztem objektív maradni, sem az olasz, sem a francia, sem a német borokat nem állt szándékomban előtérbe helyezni.
Igyekeztem a borokat a lehető legtágabb szemszögből ismertetni, az egyes országokban alkalmazott eljárásokat és szemléletmódot pedig regionális és kulturális szempontból indokolt különbségként bemutatni.
Amikor a waadtlandi saszla, a kremsi zöld veltelini vagy a német Müller-Thurgau versenytársait az új-zélandi, chilei, portugál borok alkotják maid, a bortermelő nemzetek közti éles különbségek is eltűnnek.
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Jens Priewe: Borkalauz
Fordító:
Kiadás:
Budapest, 2000
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
96 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
963547752x