MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Szőlőbirtoklás Miskolcon a 16. században

: Szőlőbirtoklás Miskolcon a 16. században

Kiadás:

Miskolc, 1995

Kiadó:

Herman Ottó Múzeum

Kategóriák:

Borászat-szőlészet Helytörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Officina Musei

Terjedelem:

157 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637221735

tartalom:

˝A miskolci Herman Ottó Múzeum az Officina Musei (Múzeumi Műhely) újabb kötete Miskolc mezőváros kora újkori históriájának fontos, s eddig a kutatás által alig vizsgált fejezetét, a 16. századi szőlőbirtoklás gazdaság-, társadalom- és művelődéstörténeti aspektusait tárgyalja. A kora újkori Európában a mezőgazdasági termékek iránti hirtelen megnövekedett keresletre Magyarország elsősorban az élőállat és a bor kivitelével válaszolt, miközben az országban is felszökött az élelmi cikkek ára. Ez a magyarázata, hogy a 16. században az ország köztörténetében bekövetkezett tragikus fordulat: a török megjelenése, a hódoltság terjedése ellenére sem szakadt meg mindenütt a mezővárosi fejlődés, sőt újabb vidékek kapcsolódtak be az intenzív mezőgazdasági termelésbe, az országrészek, országok közötti kereskedelembe. Ezek között a vidékek között a Hegyalja mellett ott volt Miskolc és a környékbeli mezővárosok is. Hogy a töröknek való meghódolás, a hódoltsági peremvidéki helyzet közepette is képes volt Miskolc népességének, mezővárosi kultúrájának, gazdasági erejének, kommunitásának integritását megőrizni a 16. század folyamán, ez jórészt a várost körülölelő 14 szőlőhegynek és az azokat művelő miskolci kezeknek és emberfőknek köszönhető.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!