Világszerte híres nemzeti értékeink egyike Tokaj-Hegyalja szőlőkincse, a "Vinum Tokayense" néven ismert tokaji bor. A kitűnő író és szociográfus, Taar Ferenc új könyvében annak járt utána, hogyan bánunk ezzel az exportképes nemzeti értékkel, van-e alapjuk a Tokaj-Hegyalja szőlőművelésének súlyos helyzetéről szóló híreknek. Tüzetes vizsgálódásai során felkereste a régi idők híres gazdáit, a környék termelőszövetkezeteit, a modern technológiát e tájon meghonosító Borkombinát szakembereit, s véleményüket híven, de egymással ütköztetve tolmácsolja. Az olvasó pontos és olykor meghökkentő adatokat kap e híres tájegység múltjáról és jelenéről, s életközeli portrék, őszinte vallomások sorozatán át ismerheti meg, hogyan élnek ma Tokaj-Hegyalján az emberek, miképpen csap össze lokálpatriótizmusok a kényszerűen szorító gazdasági-kereskedelmi érdekekkel. Megtanuljuk érteni a szőlőművelés csakis szenvedéllyel művelhető mesterségét, titkait, becsülni mindazokat, akik a nem éppen könnyű körülmények között is helytállnak és nem engedik elpusztulni, tönkresilányítani azt a páratlan értéket, ami "Tokaj szőlővesszein" megterem.
MEZŐGAZDASÁG / Borászat-szőlészet kategória termékei
Taar Ferenc: "Tokaj szőlővesszein..."
Kiadás:
Budapest, 1988
Kiadó:
Kategóriák:
Borászat-szőlészet Magyar történelem Szociográfia
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
226 p., ill.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9630932547