ANTIK-VARIA / Dedikált könyv kategória termékei
Táncsics Mihály képviselő úr 1869-1872

Táncsics Mihály képviselő úr 1869-1872

Szerkesztő:

Kiadás:

Békéscsaba, 1988

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Dedikált könyv Magyar történelem Politika Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

144 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630174227

tartalom:

Népképviselő. Aligha van történelmi személyiségeink között, akire a szó inkább illenék, mint Táncsics Mihályra. A magát jobbágysorból értelmiségivé, politikai íróvá önerejéből felküzdő, a feudális államhatalom által lajstromba vett, nemsokára bebörtönzött ellenfél, majd a szabadság napján a státusfogság megszűntét jelképező, és néhány hónap múlva országgyűlési követté választott Táncsics eszmevilága, életútja kettős értelemben hitelesíti a fogalmat. Egyfelől népi élettapasztalatokból táplálkozó, azok által fűtött, megokolt s történelmi, nemzeti távlatokat befogó gondolkodásmódja és gondolati iránya avatja a nép képviselőjévé. A forradalmi jellegű reformokat követelő Táncsics közszereplővé válik azzal, hogy társadalmi, politikai, kulturális, egészében – s tudatválságos időszakokban különösen figyelni kell erre – tudati programot ad.
Jobbágyfelszabadítás váltságdíj nélkül, közös, aránylagos teherviselés, jogegyenlőség, szabadság, közjólét, a népfelség alkotmánya – hirdeti, s így a nép „juss” tudatának, nemzeti tudatának egyik felgyújtója. Tudatosít, közösséget épít, formál, az eszméi és személye hitelét egyszerre teremti meg, és – nemcsak személyes érvényű vonzat ez – ha időlegesen és feltételesen támogatókra lel is, döntően ellenzőket, ellenfeleket „toboroz” a maga számára még a liberális reformerek táborából is, s mennyire a hatalom berkeiből! Táncsics – a jogi helyzetét nézve – 1848-ig jobbágy, a földesúri joghatóság terpeszkedik a személye fölé. Azt teszi tehát, amit a jogtalanság állapotában a politikai intézményrendszer határain túlról tehet: programot ad a népnek, úgy képviseli.

leírás:

Simor András dedikációjával.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!