TÖRTÉNELEM / Egyetemes történelem kategória termékei
Békés forradalom

: Békés forradalom

Fordító:

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt.

Kategóriák:

Egyetemes történelem Portugál irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

315 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

ANTONIO DE SALAZAR OLIVERA (1889.-1971.) élete Salazar egyházi iskolába járt. Hamarosan politika-gazdasági előadó lett. 1926-ban magas rangú tisztek váltogatták egymást az államfői poszton. Salazar az egyik ilyen tiszt kormányának pénzügyminisztere volt öt napig. 1928-ban az államfő, aki Salazart hívta meg a pénzügyminiszteri posztra. Teljes felügyeletet gyakorolhatott minden minisztérium költségvetése felett. Központi politikájával hamarosan sikereket ért el. Egyensúlyba hozta az államháztartást. A következő években kormányok jöttek, kormányok mentek - csak Salazar volt állandó. Ő tűnt a káosz egyetlen lehetséges megoldójának.Carmona elnök Salazart tette meg kormányfőnek. Az új miniszterelnök 1933-ban megteremtette az "Új Államot", melynek 35 éven át maradt teljhatalmú ura. Salazar csak az államelnöknek volt felelős. Csak egy párt, a Salazar vezette Nemzeti Unió működött. A parlament eljelentéktelenedett. Az ellenzéket a politikai rendőrség felügyelte. Valójában az egész Új Állam irányítása egy személyben Salazar kezében összpontosult. A spanyol polgárháború és a II. világháború idején ő viselte a kül- és hadügyminiszteri tisztet is. Nem vette figyelembe az 1960-as ENSZ-határozatot a gyarmatok kiürítéséről. Az indiai és afrikai gyarmatokon is megindultak a függetlenségi mozgalmak. Salazar úgy döntött, hogy minden áron megakadályozza a gyarmatok felszabadulását. Ez többé-kevésbé sikerült is, ám az államgazdaság megsínylette a kiadásokat. 1968-ban egy otthoni baleset következtében súlyos agykárosodást szenvedett. Salazar kómás állapotban kórházban élte le élete utolsó másfél évét.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!