MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
A világ metrói

: A világ metrói

Kiadás:

h. n.,

Kiadó:

Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó Vállalat

Kategóriák:

Építészet Vasút Technikatörténet Műszaki vegyes Építőipar

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

250 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Ez a könyv bemutatja, hogy a világ különböző városaiban működő metrók hogyan alakultak ki, milyen műszaki színvonalat képviselnek, melyek az új, előremutató technikai megoldások. Természetesen terjedelmi okok miatt valamennyi metrót nem lehet azonos részletességgel ismertetni. Nagyobb terjedelmet kaptak azok az üzemek, amelyek múltjuk, nagyságuk, technikai színvonaluk, vagy valamilyen különlegességük révén kiemelésre érdemesek. Egy-egy általánosan alkalmazott építési módszer (például réselés), vagy üzemi berendezés (például automatikus vonatmegállító) is csak egy helyen kerül részletesen ismertetésre. A különböző metrók hálózattérképein - melyek az 1981-82. évi állapotot tükrözik - az üzemelő vonalakat folyamatos vastag vonal jelzi, az épülő szakaszok szaggatott, a tervezett szakaszok pontozott vonallal ábrázoltak, a vasúti vonalakat folyamatos vékony vonal jelöli. Az összefoglaló tájékozódást a világ valamennyi működő, épülő, vagy tervezett metrójának fontosabb adatait és az üzemben lévő metrókocsik jellemző műszaki paramétereit bemutató táblázatok segítik. Itt kell megemlíteni, hogy a metropolitan railway rövidítéseként keletkezett "metró" szó, amely a latin nyelvterület mellett a Szovjetunióban és más európai országokban is használatos - nem minden országban szolgál e közlekedési rendszer jelölésére. A német nyelvterületen a Untergrundbahn, Tunnelbahn, angol nyelvterületen a Subway, Underground, Rapid Transit kifejezések ugyanezt jelentik, így a bemutatás szempontjából az elnevezés nem volt mértékadó. A könyv viszonylag sok adatot tartalmaz, ezek általában az 1981. évi állapotnak felelnek meg, ha nem, arra a szövegben külön utalás van. A rendkívül nagy mennyiségű forrásmunka szokásos jelölésétől el kellett tekinteni, így ennek csak felsorolására szorítkoztam. A könyv megírásakor nagymértékben támaszkodtam munkatársaim: Gábor Péter, Szeredi István és a szaklektor Fazakas György tanácsaira, észrevételeire. Remélhető, a könyv eléri célját; hogy a téma iránt érdeklődők új ismereteket szerezzenek, a szakemberek pedig következtetéseket vonhassanak le az uralkodó fejlesztési tendenciákra, a műszaki megoldásokra vonatkozóan és ezeket az ismereteket munkájukban közvetlenül is hasznosíthassák. Talán az is kitűnik, hogy a budapesti metró kiállja a nemzetközi összehasonlítást, de az is, hol van szükség előrelépésre."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!