MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Magyarország műemlékei

: Magyarország műemlékei

Kiadás:

Budapest, 1951

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Építészet Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

576 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az Előszóból: "A felszabadulás után népi demokráciánkban a proletárhatalom megerősödésével új tartalmat kapott a műemlékvédelmi munka. A nép lett az ország gazdája, kezébe vette a maga sorsának irányítását, birtokba vette a termelő eszközöket, de ugyanakkor végre minden nemzeti érték tulajdonosa is lett. Azok a műalkotások, melyek egy évezred során a dolgozók verejtékéből és termelő erejével készültek, ezentúl a tömegek művelődésének, öntudata nevelésének szolgálatába állnak. Megszűnt a kizsákmányolók, elnyomók privilégiuma a kulturális javakra vonatkozóan is, a feudálburzsoá kiváltságosak nem zárhatják el többé a nép elől hazánk multjának jelentős művészeti teljesítményeit. Büszkén tekinthet most már minden magyar dolgozó történelmi fejlődésünk maradandó tükrözőire, képzőművészetünk, anyagi kultúránk megmaradt és feltárt emlékeire. Az Akadémiai Könyvkaidó kiadásában megjelenő e műemléki topográfia lehetőséget ad arra, hogy végigtekintsük, mink van, milyen értékek fölött rendelkezünk. Bárki fogalmat alkothat áttanulmányozásával népünk alkotó képességéről, a hoszú századok folyamán kialakított nemzeti művészetünk gazdagságáról. A Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1949. évi 13. számú törvényerejű rendelete kimondja: "A magyar történet, tudomány és művészet emlékeit és eredményeit, mint közművelődésünk örökbecsű értékét... fokozott védelemben kell részeíteni és azokat az egész nép számára hozzáférhetővé tenni." Példás felelősségérzettel, körültekintő gondoskodással fordult a munkásosztály állama a régi idők remekművű dokumentumai felé, hatályos óvintézkedésekkel biztosította fennmaradásukat a boldog szocialista jövő felé közelítő ország számára. emellett megnyitotta a lehetőségét annak, hogy dicső múltunk haladószellemű alkotásaiból mindenki tanulságot merítsen a maga feladatainak elvégzésére, a közösséghez való viszonyának tisztázására. Kultúrforradalmunk minden harcosának kötelességévé tette, hogy elődeink munkájának nagyszerű eredményeit mind szélesebbb körben ismertesse, történelmünk hiteles emléktárgyai iránt megbecsülésre neveljen, ami által szoros kapcsolat teremhető pozitív hagyományaink és mai erőfeszítéseink között."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!