MŰVÉSZET / Építészet kategória termékei
Szász erdőtemplomok Erdélyben. Barangolások Királyföldön és Barcaságban

: Szász erdőtemplomok Erdélyben. Barangolások Királyföldön és Barcaságban

Szerkesztő:

Kiadás:

Debrecen, 2006

Kiadó:

Anno Kiadó

Kategóriák:

Építészet Erdély Útikönyv

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

95 p. ill.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9633754437

tartalom:

"Erdély egyik legkülönlegesebb és legizgalmasabb építészeti együttesét jelenti a szász erődtemplomok rendszere. Magyarország leginkább veszélyeztetett délkeleti határvidékének védelmét a magyar királyok különleges módon szervezték meg: az országhatáron belül az első védelmi vonalat a székelyek, a másodikat pedig a XI-XIII. század folyamán több hullámban letelepített németajkúak, nagyobbrészt szászok jelentették.[...] A részben a romantika, de főként a gótika idején emelt templomaikat védőtornyokkal, szuroköntő-nyílásos, lőréses védelmi emeletekkel egészítették ki, hatalmas, néhol kétszeres, sőt például Berethalmon háromszoros, védőfallal vették körül a XIV -XVII. század folyamán. E festői erődítményekben a templomok építészeti és képzőművészeti értékeikkel is elkápráztatnak látványos vonalvezetésű hálóboltozatok hatalmas kapuzatok, szépséges freskó együttesek, gótikus szárnyas oltárok sokasága bűvöli el a látogatót. Szomorú, de az épületek ma nagyrészt múzeumok: a XX. század elejéig e tájon élt több százezer szászt a terület jelenlegi gazdáinak mérhetetlen nacionalizmusa elüldözte, így a Magvar Királyság egykori gazdag és jelentős kultúrateremtő közössége alig 15000 főre olvadt, azaz lényegében elenyészett. Mementónak azonban ott áll ma is e különleges épített örökségük, amelyet magyarként szintén teljes joggal érezhetünk magunkénak."

leírás:

A könyv mérete: 20 × 30 cm.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!