TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Az erdélyi szászok letelepedéséről

, : Az erdélyi szászok letelepedéséről

Kiadás:

Budapest, 2010

Kiadó:

Orpheusz Kiadó

Kategóriák:

Erdély Egyetemes történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

88 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639809215

tartalom:

˝Az erdélyi szászok történetével sokat foglalkozott a történettudomány, és e kutatások középpontjában minduntalan azok a közösségi jogok kerültek melyeknek köszönhetően e népesség hosszú évszázadokon keresztül megmaradt és fontos kulturális szerepet játszott Erdély történetében. E kötetben két tanulmány kapott helyett, amelyek az erdélyi szászok letelepedésével, közösségi és népességi viszonyaival foglalkoznak, egyben az egykorvolt virágzó ˝a magyar olvasóközönség előtt gyakorlatilag ismeretlen˝ erdélyi szász tudományosságról is számot adnak. Az eredetileg 1895-ben Stuttgartban megjelent kötet első tanulmányának (Az erdélyi szászok letelepedésének módjáról) szerzője Friedrich Teutsch, a szász tudományos és kulturális élet egyik legnagyobb tekintélye. Ebben a kis tanulmányában saját történeti kutatásait is összegezve mutatja be a középkori szász bevándorlást, elsősorban a letelepedés csoportos voltát kihangsúlyozva, ebből levezetve a szász közösség sajátos belső viszonyait és jogállását. Értekezése az erdélyi szász nemzeti identitás és önkép lényegét fogalmazza meg. A második részben kortársa, a tudós tanár, Friedrich Schuller értekezése (Az erdélyi szász népesség statisztikája) az evangélikus egyház adataira támaszkodva adja meg a szász népesség nagyságát, a növekedés ütemét a 16. századtól, részletesen elemezve a 19. század végének jellemzőit.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!