TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Bethlen Gábor, a református fejedelem

: Bethlen Gábor, a református fejedelem

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Magyarországi Református Egyház

Kategóriák:

Erdély Magyar történelem Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

215 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

963300246x

tartalom:

Négyszáz évvel ezelőtt, 1580-ban született Erdély legnagyobb fejedelme: Bethlen Gábor. Olyan áldásosan szolgálta Isten dicsőségét, hazája szabadságát, hogy kortársai Izrael népének Gedeonjához és Jósiás királyához, másfelől I. Istvánhoz és Hunyadi Mátyáshoz hasonlították. A négyszázadik évforduló ünnepségeinek kapcsán számos méltatás jelenik meg róla. Sorukhoz csatlakozik ez a könyv. Címével azt fejezi ki, hogy Bethlen Gábor életműve egyháztörténetünknek is szerves része. Nemcsak általánosságban véve. Öntudatos magyar református voltának vannak olyan sajátos vonásai, amelyekre a különböző tudományágak világi művelői legfeljebb érintőlegesen mutatnak rá. Természetesen nem szándékozunk őt a magunk számára kisajátítani. Aki a sanyarú sorsú Erdélyt tizenhat esztendeig tartó uralkodása alatt (1613-1629) valósággal "tündérkert"-té változtatta és Közép-Európa politikai életének legfontosabb személyiségei közé tartozott, annak alkotásai, szándékai, öröksége nemzeti és nemzetközi érték egyaránt. Bethlen Gábor új korszakot nyitott Erdély történetében, sőt felszabadította a királyi Magyarország egy részét. A török és Habsburg halálos szorításában biztosította kicsiny Erdélyországának függetlenségét azzal a soha fel nem adott tervvel, hogy a három részre szakadt hazát egyesítse. Önzetlenül, kezdeményezően, szívós kitartással dolgozott felvirágoztatásán, a gazdasági, társadalmi, etnikai jellegű, kulturális és vallásügyi problémák igazságos elrendezésén. Halálakor erős, jól szervezett, gazdag országot hagyott hátra, ami alapját képezhette volna a teljes kibontakozásnak. Nemhiába siratta az egykorú ének...

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!