TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Torockói népművészet

Torockói népművészet

Szerző:

Kiadás:

Kolozsvár, 2002

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Iparművészet Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

412 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9732606878

tartalom:

"Nincs egy tája Erdélynek, amelyről többet írtak, több képet festettek, amelyet többet látogattak volna, mint Torockót. Mégis a néprajzkutatásnak már az elmúlt század közepe előtt rá kellett ébrednie, hogy Torockó és népe a tudományos népismeret tekintetében fehér folt maradt. Ez a felismerés késztetett az 1940-50-es években egyes akkori fiatal kutatókat Torockó sajátos népéletének és valóban kivételes népművészeti hagyományainak közelebbi tanulmányozására. Jelen kötet, méltán remélhetjük, hogy az eddig megjelent legteljesebb gyűjtemény a torockói népéletről. Az utolsó abban a sorban, amelyben a három kolozsvári szerző: dr. Kós Károly. dr. Nagy Jenő és Szentimrei Judit tette közzé néprajzi kutatásai eredményeit. E kötetben hozzájuk csatlakozik egykori kutató társuk, tanítványuk, F. Halay Hajnal valamint a sokkal fiatalabb Furu Árpád. Az előbbi esetében az indokolja jelenlétét, hogy egyazon időben, tanárai felügyelete alatt végezte a gyűjtést, s már a korábbi kötetekben is jelen volt rajzaival, adataival. Furu Árpád jelenlétét dolgozatának tárgya, a népi építészet indokolja, bár dolgozata 2002-es adatokat tartalmaz, míg a többi szerző évtizedekkel korábbi anyagot dolgoz fel. Úgy gondoltuk, mégsem maradhat ki egy nagyobb lélegzetű néprajzi összefoglalásból éppen a méltán hírnevet szerzett torockói falukép, építészet bemutatása."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!