TÖRTÉNELEM / Felvidék kategória termékei
Államalkotó nemzetiségek. Tények és adatok a csehszlovákiai nemzetiségekről

: Államalkotó nemzetiségek. Tények és adatok a csehszlovákiai nemzetiségekről

Kiadás:

Pozsony, 1989

Kategóriák:

Felvidék Nemzetiségi kérdés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

324 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

807089010X

tartalom:

"A könyv bemutatja Csehszlovákia népességének fejlődését, szemügyre veszi a népsűrűség változásait, átfogó képet ad a népesség nemek, biológiai korcsoportok, gazdasági aktivitás és iskolai végzettség szerinti megoszlásáról. Mivel az 1968. évi 144. sz. alkotmánytörvény szerint a csehszlovák államot a cseh és a szlovák nemzeten kívül azok a nemzetiségek is alkotják, amelyek a területén élnek, a szerző részletesen foglalkozik a népesség nemzetiségi megoszlásával is. Bemutatja többek között a nemzetiségek területi elhelyezkedését, létszámuk alakulását az egyes népszámlálások eredményei alapján, továbbá korösszetételüket, gazdasági tevékenységüket, sajátos jogaikat és azok érvényre juttatását. Bár a könyv elsősorban a magyar nemzetiségű állampolgárok helyzetét és fejlődését tartja szem előtt, részletesen tárja elénk a többi nemzetiség és nemzet, tehát a lengyel, az ukrán (rutén), a német nemzetiség, illetve a cseh és a szlovák nemzet demográfiai fejlődését is. A könyv második része az állampolgárok egyenjogúságával foglalkozik. A szerző hangsúlyozza, hogy szocialista társadalmunk nem ismer el semmiféle diszkriminációt a fajhoz, nemhez vagy akár nemzetiséghez való tartozás megkülönböztető jegyei alapján. Kifejti azt is, hogy a magyar, a német, a lengyel és az ukrán (rutén) nemzetiség Csehszlovákiában olyan közösség, mint a cseh vagy a szlovák nemzet. A nemzetiségek szintén társadalmat alkotnak, mikrotársadalmat. Bár többségük összefüggő nyelvterületen él, kisebbik részük pedig szórványosan helyezkedik el az országban, tagjaikat egybekapcsolja a közös nyelv és kultúra, valamint a kollektív összetartozás tudata. Az egyenjogúság megvalósítása érdekében, hogy a nemzetiségek tagjai az alapvető állampolgári jogaik érvényesítése során ne kerülhessenek hátrányos helyzetbe, szükségük van még saját nemzetiségi jogokra is. Ezekkel a könyv részletesebben is foglakozik és végül áttekintést ad a nbemteiségi jogok és az egyenjogúság védelméről."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!