MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Piero della Francesca

: Piero della Francesca

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Festészet Művészettörténet Reneszánsz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A művészet világa

Terjedelem:

14 p., 28 kép

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631306739

tartalom:

Egy arezzói patikus, név szerint Baccio di Magio 1416. augusztus 6-án kelt végrendeletében jelentős összeget hagyott arra a célra, hogy utódai a város San Francesco-templomának kórusát freskókkal díszíttessék. Harmincegy év telt el, amikor végre az örökséghagyó fia és unokaöccsei megbízták a feladattal Bicci di Lorenzo firenzei festőt. A gótikus hagyományokat folytató mester a maga régies modorában meg is festette a kórus bejárati falára az Utolsó Ítéletet, az ív bélletébe az egyházatyákat, a boltozatra pedig a négy evangélistát. Amikor 1452-ben meghalt, az oldalfalak még üresen álltak. A megrendelők egy akkor már nagy tekintélyt szerzett festőhöz, Piero della Francescához fordultak, aki az Arezzóval szomszédos kisváros, Borgo San Sepolcro polgárar volt. Ajó ízlésü Bacci család választásának köszönhetően így most Arezzo büszkélkedhet az itáliai reneszánsz freskófestészet egyik csúcsteljesítményével, amelyhez foghatót csak Giotto alkotott a padovai Arena-kápolnában, Masaccio a firenzei Santa Maria del Carminében és Mantegna az Eremitani-tempIomban, ugyancsak Padovában. A szentély két oldalfalán és az ablakkal osztott hátsó falon három sávban helyezkednek el a freskók. Témájukat, a Szent Kereszt legendáját Jacobus de Voragine, a XIII. században élt genovai püspök meséli el a középkorban és a reneszánszban egyformán népszerű gyűjteményében, a Legenda Aureában. A ferencrendiek legnevezetescbb templomában, a firenzei Santa Crocéban Agnolo Gaddi már 1380 körül megfestette a legendát, 1410 táján Volterra ferences templomát Cenni di Francesco, majd 1424-ben az Empoliban levő Santo Stefano-templomot Masolino díszítette a Krisztus keresztje köré szőtt mesét megelevenító freskókkal.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

800 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!