TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A klasszikus német filozófia

A klasszikus német filozófia

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1966

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Német irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Európai antológia

Terjedelem:

251 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Klasszikus német polgári filozófia néven Kant, Fichte, Schelling, Hegel, Feuerbach bölcseletét tartja számon a filozófiatörténet, követőiket, híveiket, népszerűsítőiket nem is említve, bár olyanok vannak közöttük, mint Goethe, Schiller, Humboldt, Schleiermacher. Így aki csak futó pillantást vet e korszak nagyjainak könyveire, az is tisztában van vele, hogy lehetetlen vállalkozás egy rövid előszóban kifejteni, de még csak vázolni is azokat a szerteágazó, bonyolult rendszereket, amelyeket e filozófusok alkottak. Hiszen, ha Kant ún. kritika előtti korszakának a természetbölcselet, sőt - állíthatjuk - a természettudományok bizonyos területén - a világegyetem fejlődésének kimondásával - döntő fordulatot jelentő munkáitól el is tekintenénk, és csupán a kiritikai korszak három nagy műve - A tiszta ész kritikája, A gyakorlati ész kritikája és Az ítélőerő kritikája - főbb eszméinek ismertetésére szorítkoznánk, akkor is jócskán túllépnénk a rendelkezésünkre álló kereteket. Még a legnagyobb - tehát torzító - leegyszerűsítések árán sem lehetne röviden megmagyarázni azt a "kopernikusi fordulatot", ahogyan Kant saját "transcendentális" módszerét értékelte, amelynek segítségével választ igyekezett adni ismeretelméletének három fő kérdésére: Hogyan lehetséges tiszta matematika? Hogyan lehetséges tiszta (azaz matematikai) természettudomány? és Hogyan lehetséges metafizika mint tudomány? Hát még ha ki akarnánk térni etikájára, a kötelességről, a kategorikus imperatívuszról, az erkölcsi törvény, az emberméltóság iránti tiszteletből történő tiszta cselekvésről szóló tanára, vagy az ítélőképesség bírálatára, amelyben a célszerűség fogalmát két vonatkozásban is tárgyalja: szubjektív-formálisan, mint esztétikai ítélőképességet, amely az ízlésben nyilvánul meg, és objektív alakban, mint teleológiai ítélőképességet, amely a természetet vizsgálja."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!