TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A kulturális emlékezet. Írás, emlékezés és politikai identitás a korai magaskultúrákban

: A kulturális emlékezet. Írás, emlékezés és politikai identitás a korai magaskultúrákban

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Atlantisz Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Művelődéstörténet Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

313 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9639165360

tartalom:

˝Néhány esztendeje emlékezet és emlékezés témája járványként terjed. Nagyjából tíz éve ütötte fel a fejét, azóta Keleten és Nyugaton egyaránt befészkelte magát a gondolkodásba. Megítélésem szerint ez nem véletlen. Hiszem ugyanis, hogy új korszak küszöbén állunk, melyben az emlékezet kérdésének felértékelődését három tényező is indokolja. Először is a külső adattárolás, és vele a mesterséges emlékezet, elektronikus médiumainak megjelenésével kulturális forradalmat élünk át, amely jelentőségét tekintve felér a könyvnyomtatás és korábban az írás feltalálásával. Másodszor és ezzel összefüggésben, a saját kulturális tradíció ellenében hódít a "kultúra utáni kultúra" pozíciója (George Steiner), amelyben valami olyasmi, ami letűnt - Niklas Luhmann ezt nevezi Ó-Európának -, az emlékezés és a kommentáló feldolgozás tárgyaként él tovább. Harmadszor, és alighanem ez a döntő motívum, mostanában ér véget valami, ami mindennél személyesebben és egzisztenciálisabban érint bennünket. Megkezdődött annak a generációnak a kihalása, mely tanúja volt az emberi történelem annaleseiben feljegyzett legsúlyosabb gaztetteknek és katasztrófáknak. Negyven esztendő korszakos küszöb a kollektív emlékezésben: az eleven emlékezés megfakulásával és a kulturális emlékezés formáinak megkérdőjeleződésével fenyeget.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!