TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A műalkotás eredete

: A műalkotás eredete

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Esztétika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Mérleg

Terjedelem:

145 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630745488

tartalom:

"1935-ben a szenzáció erejével hatott Heidegger néhány előadása, amelyekben a műalkotás eredetét tárgyalta. A munka végül csak az ötvenes évek elején látott napvilágot, de már jóval előbb nagy hatással volt a kor gondolkodására. Heidegger filozófiájának nóvuma új fogalmiságában rejlik. A heideggeri világfogalom, mint az "egész" fogalma a föld misztikus, gnosztikus, inkább csak a költészetben otthonra lelő fogalmával áll ellentétben, örök vitában. Heidegger számára a "szép" a Formán nyugszik, de a Forma és Anyag, mint "eszközök" jelennek meg filozófiájában - a művészet több náluk: lényege szerint az, ami a létező igazságát előhozza. Felfogása szerint a műalkotás nem tárgy, hanem magát a létet az igazság megtörténéseként ragadja meg. A műalkotással valami új jön létre a világ konstellációjában - eseményként történik meg a lét megvilágítódása. Heidegger filozófiájában minden művészet a lényegét tekintve - költészet. Igaz, önkényes módon vezeti vissza az építészetet, zenét, képzőművészetet a költészetig, amely a nyelvi létezésbe zárt volta miatt különös fontosságot nyer - hiszen a szavak teszik nyílttá a létezőt, napvilágra hozván a kimondhatatlant. Értelmezése szerint a nyelv lényegi értelemben költészet; mert a poézis a nyelvben történik meg, a nyelv óvja meg a költészet eredendő lényegét. E filozófiában a művészet lényegszerűen történeti, így van történelme s egyben magát a történelmet alapozza meg." Legeza Ilona

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!