TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Compendiaria logicae institutio quam in usum candidatorium philosophiae

: Compendiaria logicae institutio quam in usum candidatorium philosophiae

Kiadás:

Vindobonae, 1778

Kiadó:

Trattner János Tamás

Kategóriák:

Filozófia Régi nyomtatványok Latin nyelv

Nyelv:

Latin

Terjedelem:

131 p.

Kötésmód:

egészbőr

tartalom:

Korának legmodernebb szemléletű tankönyvírója, a matematikus jezsuita tanár, MAKÓ PÁL (Jászapáti - Buda, 1793) tizenhét éves korában lépett be a rendbe és 1755-ben szentelték pappá. A nagyszombati és a grazi egyetemen tanult matematikát és teológiát. Bécsben a magyar ifjak képzésére alapított Theresianum tanárává nevezték ki, ahol matematikát, fizikát és mechanikát oktatott. Jelentős szerepet vállalt a magyar közoktatásügy újjászervezésében, részt vett az első Ratio Educationis kidolgozásában. A nagyszombati egyetem Budára helyezése után őt nevezték ki a bölcsészeti kar igazgatójává. Az enciklopédikus műveltségű Makó Pál jelentős tevékenységet fejtett ki mint tanár, tankönyvszerző és a kor új tudományos eredményeinek népszerűsítője. Tankönyvet írt a logika, metafizika és a matematika oktatásához. Főként az utóbbi területen voltak jelentősek több kiadást megért művei. Kiemelkedőnek tartották a differenciál- és integrálszámítással, valamint az algebrai egyenletekkel foglalkozó könyveit. Fizikai tárgyú műveiben a kor érdeklődésének előterében álló problémákkal foglalkozott; értekezést írt a villám természetéről, a Hold feltételezett légköréről, a Föld alakjáról, az északi fényről. Gyakorlati jelentőségűek géptani és vízépítészeti tárgyú tanulmányai.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!