TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Filozófiai művek

: Filozófiai művek

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Filozófia Francia irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Filozófiai Írók Tára

Terjedelem:

523 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630527626

tartalom:

"A "gyönyör iránti szenzibilitás" La Mettrie antropológiájában központi helyet foglal el; materiális megfelelője az irracionális felettes éntől való szabadságnak és garanciája a racionálisnak. La Mettrie Die Kunst, Wollust zu empfinden című könyvét nem azért írta, miként ma feltételeznénk, hogy az akkori művészet egyfajta ars amandija legyen - ezzel ellenkezőleg megvetően beszél az "érzékiségnek élő emberről" és "a szórakozása technikájáról" , hanem olyan szöveg, amelyben explicite kitér a szexualitásra, egy "jelentőségében aligha lebecsülendő témára", és a filozófiája számára nélkülözhetetlen különbségtételt akar egyértelművé tenni. La Mettrie itt még egyszer nagy nyomatékkal elmondja, hogy a kéjvágyó (voluptueux) és a züllött (débauché) gyönyörérzetük módja tekintetében ellentétekként tárgyalandók. Amikor La Mettrie gyönyörről beszél, akkor úgy véli - és ezt mutatja a kibékíthetetlen ellentét iránta de Sade részéről -, hogy a gyönyör "valóságos eksztázis... amelyet csak a kéjvágyó élhet át, nem pedig a züllött, dőzsölő. Itt a gyönyörérzet kvalitatív, nem pedig graduális különbségére gondol. A zülött, miként minden "normális", bensővé tette saját társadalmának represszív morálját, csak azt kényszerűen megsérti. A züllött gyönyörérzete, mivel lelkét "meghajlították", ténylegesen "vad", vagyis sivár, és azon erkölcstől függ és meghatározott, amely lényegében számára is szent, amennyiben elsődlegesen annak meggyalázásából táplálkozik. A züllött gyönyöre más, mint a kéjvágyóé; úgy fogalmazhatnánk, nem teljes gyönyör, hanem züllött-gyönyör az érvényes erkölcsre vonatkozó negatív fixáltsága miatt, gonosz-gyönyör. A züllött rabjává lett, epekedik érte. "Egyfajta túlfeszített fantáziából származó" vágyai kielégíthetetlenek. A kéjvágyó ezzel ellentétben, mivel sértetlen, a gyönyörérzetre való képességében is sértelen és ezért kielégíthető."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!