TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Meslier abbé testamentuma

: Meslier abbé testamentuma

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1961

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Francia irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

247 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Kevés időzített bomba robbant akkorát a szellemi életben, mint Meslier abbé testamentuma. Elképzelhetjük, mekkora volt a meglepetése 1733-ban Étrépigny kelet-franciaországi falucska jámbor lakosainak, valamint Leroux úrnak, a méziéres-i törvényszék tisztes ügyészének (mert a gondos pap neki is megküldte három példányban készült végrendeletének egyikét), amikor rájöttek, hogy a puritánságáról és jótékonyságáról ismert, szerény és csendes pap, aki amúgy is csekély jövedelmének maradékát évente szétosztotta a szegények közt, s aki halálakor is mindent a parókia rászorultjaira hagyott, az új eszméktől gomolygó, merész újításoktól forrongó XVIII. század egyik "legveszedelmesebb" ateista írását hagyta a megdöbbent utókorra. Buzgó ájtatosságban töltött élete alatt mi sem mutatott arra, hogy az étrépignyi abbé jámbor egyszerűsége mögött olyan istentagadó gondolatok kavarognak, amelyek halála után jelentős szerepet játszottak a francia materializmus, az enciklopédisták nagy harcában, a nagy francia forradalom előkészítésében, s hogy az ismeretlen kis falusi papot egykor a nagy ateisták, Démokritosz, Epikurosz, Lucretius örököseként, Bayle, Diderot, Holbach, Helvétius, La Mettrie küzdőtársaként fogják emlegetni."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!