TERMÉSZETTUDOMÁNY / Fizika kategória termékei
Beszélgetések a kvantummechanikáról, a relativitáselméletről és a megértés útjáról

: Beszélgetések a kvantummechanikáról, a relativitáselméletről és a megértés útjáról

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Műszaki Könyvkiadó

Kategóriák:

Fizika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

246 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631625273

tartalom:

"Melyik irányból célszerű elindulni, ha egy nagy hegyet akarunk megmászni? Előfordulhat, hogy az egyik út meredek, de - kegyetlen erőfeszítések árán - biztosan felvisz a csúcsra, míg a másik kényelmesebb ugyan, de sokat kanyarog, és könnyű eltévedni rajta. Edzett túrarajongók ilyenkor bizonyára az egyenes utat választják. De mit tegyünk, ha a hegy az égig ér? Ha a felhő, amely mögül a csúcs ígérete sejlik elő, szüntelenül feljebb libben, együtt emelkedik a hegymászókkal? A természettudomány ilyen hegy: forradalmai sohasem nyújtanak végső megoldást. Az új eszmék, ha az általuk teremtett lehetőségeket végigvizsgáljuk, kimerítjük, "mindössze" a saját érvényességi határukhoz, egy újabb fordulat szükségességéhez vezetnek el. A kérdés és válasz örök egymásba alakulása adja a megismerés varázsát, ennek átéléséhez pedig - szerencsére - nincs feltétlenül szükség éles szögű bakancsra, sziklába verhető kampóra, azaz - a tudomány nyelvén - elvont matematikára. Az ügyes túravezető a "jámbor", matematikai tréninget nélkülöző (de érdeklődő) gyalogosokat is el tudja vezetni olyan pontokhoz, ahonnan remek kilátás nyílik egy-egy mély szakadékra, fenséges sziklafalra. Horányi Gábor ilyen vezető. A kép, amelyet elénk tár, a 20. századi fizikának, elsősorban a kvantummechanikának és a relativitáselméletnek fő eredményeivel függ össze. De ha például az a meghökkentő kérdés, hogy "Minek a hulláma a fény, ha egyszer a világűrt kitöltő közeg, az éter nem létezik?", megérdemli a szakadék nevet, akkor a Horányi Gábor által életre keltett képet joggal hívhatjuk lebilincselő panorámának. Méghozzá olyannak, amelyből kiérződik a régmúlt (mondjuk Akhilleusz és a teknősbéka versenyfutása), sőt talán egy kicsit a jövő is felrémlik." (Károlyházi Frigyes)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!