TERMÉSZETTUDOMÁNY / Fizika kategória termékei
Fejezetek a magyar fizika elmúlt 100 esztendejéből (1891-1991)

Fejezetek a magyar fizika elmúlt 100 esztendejéből (1891-1991)

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Eötvös Loránd Fizikai Társulat

Kategóriák:

Fizika Művelődéstörténet Technikatörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

294 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A fizika története évszázadokra nyúlik vissza szerzetes iskoláinkban, protestáns kollégiumainkban és a magyar egyetemeken. Ezt a történetet évtizedes kutatómunkával jelentős mértékben feldolgozta és kötetekben közreadta Mátrainé Zemplén Jolán, egészen 1800-ig. A professzionális magyar fizika az ipari forradalom korszakában, a 19. században bontakozott ki. A magyar gimnáziumok a 20. században bocsátottak ki világraszóló tehetségeket, akik beleszóltak a magyar kultúra, a nemzetközi tudomány és a világtörténelem alakulásába. Mindennek objektív feldolgozása történelmi távlatra és szakavatott feldolgozóra vár. De az Eötvös Loránd Fizikai Társulat centenáriuma kötelességünkké tette az elérhető információk begyűjtését és közreadását - mielőtt a szelek azokat szét nem fújják -, hogy tudjuk: kinek a vállán állunk ma mi, magyar fizikusok. Ezt a begyűjtést vállalta Kovács László. Az egyes történeti korszakokra (a 19. századvég, a 20. század első fele, a viharos századközép, a most lezárt négy évtized) és a fő tudományos műhelyekre (Budapest, Debrecen, Kolozsvár, Szeged, Újpest) figyelve írtak meg egy-egy fejezetet a témához közelállók. A tudománytörténet láncszemein végigvonul a magyar iskola aranyfonala. Tükrözi és nem egyszer irányítja mindezeket az Eötvös Társulat tevékenysége. Reméljük, hogy a kor tanúi és a jövő történészei találnak hasznosat ebben a tanulmánykötetben. Ennek reményében bocsátja azt útjára a száz éves Eötvös Társulat."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!