MŰVÉSZET / Fotózás, fotóalbum kategória termékei
Istenek a Palóc Olimposzon

: Istenek a Palóc Olimposzon

Kiadás:

Salgótarján, 1994

Kiadó:

Nógrád megyei közgyűlés

Kategóriák:

Fotózás, fotóalbum Helytörténet Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

67 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9637224386

tartalom:

Az istenek valóban a Palóc Olimposzon élnek! Ezt én is tanúsíthatom, hiszen néhány nappal ezelőtt magam is fent jártam a Karancs-hegy tetején. Mondhatom, fönséges élmény volt! Ámbár egyik halhatatlannal sem találkoztam, de máshol nem is lakhatnak. A Kápolna-hegyről beláttam Karancskeszi vármegyét, a Dobroda patak völgyében meghúzódó palóc falvak egész sorát: Karancsalja, Karancskeszi, Karacslapujtő, Karancsberény - itt még a házőrzőt is Karancsnak hívják. A 726 méteres csúcsról s az ott tornyosuló kilátó újabb tizenöt méterének magasáról pedig Görbeország teljes szépsége tárult elém. Somoskő vára, amint furcsán-torzan felépített újmódi vártornyával ékeskedik, mögötte a hatalmas Medves fennsík óriási lapálya, majd Boszorkánykő, amelyet csak az ismerős szem talál már meg a nagylombú fák között. De a legszebb Salgó vára. Innen látni igazán, milyen fenséges, égretörő, csillagokkal pazarló hegycsúcsra építették anno a Kacsicsok! Nem csoda, hogy Petőfi amúgyis féktelen lelke megszilajult a láttán... Hiába, az istenek mindíg is tudták hol üssenek tanyát, melyik hegy tetején húzzanak maguk elé felhő-takarót, hogy emberi szem ne fürkéssze ki titkaikat. Ez az Olimposzunk ez a palóc Olimposz. Most már el tudom képzelni, hogy istenek lakják, mégpedig igazi, palóc istenek. S a palóc most nem e furcsa beszédű, kedves, csavaros eszű, hirtelen indulatú népet jelenti, hanem olyan nagy szellemeket, akik e tájnak szülöttei, akiknek élete s életműve őrzi valóságosan vagy csak jelzésszerűen a palócságot, e tájban szerzett élményeit, annak átformált világát."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!