SZÉPIRODALOM / Francia irodalom kategória termékei
A nagyhét

: A nagyhét

Kiadás:

Budapest, 1960

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Francia irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

416 p., 335 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Ennek a monumentális műnek a megjelenése a francia könyvkiadás 1958-59. évi egyik legnagyobb eseménye. A Lettres Francaises egyik kritikusa irodalmi rangját illetően a Háború és béke és a Hiúság vására közé helyezi, Jacques Audiberti ünnepi ódában üdvözölte íróját. A Nagyhét cselekménye 1815. március 19-én, Virágvasárnap hajnalban kezdődik, és egy hét múlva, Húsvétvasárnap reggel fejeződik be. Napóleon március elsején partra száll a Juan-öbölben, és a lakosság örömujjongása közepette Párizs felé halad. XVIII. Lajos Virágvasárnap estéjén kíséretével és a királyhű vagy annak tartott csapatokkal elhagyja a fővárost. Aragon széles történelmi tablót fest erről a fejetlen, rendetlen menekülésről és annak résztvevőiről, a királyi család tagjairól, a katonatisztekről és az egész környezetről, amelyben a visszavonulás lezajlik. A királyi muskétások között lovagol Théodore Géricault, a festő, akit különböző véletlen események összejátszása sodort olyan emberek közé, akikhez semmi köze. Géricault demokratikus, erősen liberális gondolkozású, a királyi visszavonulásban való részvétele életének mélypontja. Aragon azonban e néhány nap élményeiből bontja ki politikai magatartásának további fejlődését és művészi pályájának fellendülését. Az egész apokaliptikus héten esik az eső, hol majdnem csak ködként gomolyogva, hol szemeregve, hol záporszerűen zuhogva, lovak, emberek egész héten a sárban tocsognak, Húsvét vasárnapjának reggelén azonban a festő leveti katonaruháját, elindul az alkotással terhes jövendő felé, és ekkor kisüt a nap: "különös, milyen más az út, ha süt a nap." Az események és érzelmi válságok zűrzavara ezzel az egészen egyszerű, derűs mondattal oldódik.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!