SZÉPIRODALOM / Francia irodalom kategória termékei
A prolik

: A prolik

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Francia irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

320 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Különös, megkapó hangvételű dokumentumregény. Egy tizenhat éves fiú az iparitanuló-iskola elvégzése után otthagyja szülőfaluját, és nagy nehezen álláshoz jut a közeli járási székhelyen. Kazánkovácsműhelybe kerül tanoncnak, és a fiatal Ouryt bizony sok csalódás éri. Idegen, szinte ellenséges világba kerül: nehéz a munkája, rosszak a munkakörülmények, az idősebb, iskolát nem végzett munkások pedig gyötrik, bosszantják, kitolnak vele, megalázzák és nevetségessé teszik. De a fiatalember, akinek a szülei az agyába vésték, hogy az élet rendje változtathatatlan, eszmélni kezd, értelmesebben és értőbben akarja végezni munkáját, és új állást keres. Saint-Nazaire-ba megy, és a világhírű Penhoet Hajógyárban alkalmazzák. Itt megismeri azt a világot, ahol és először találkozik a szervezett munkásosztállyal, a keménykezű, nehéz mozgású, de nagylelkű és bátor emberek közösségével. A könyv lapjain megelevenednek az 1955-ös években kezdődő nagy francia bérharcok, a penhoet-i gyár véres csatákba torkolló sztrájkmozgalma, tízezer munkás összecsapása a karhatalommal és a rendőrséggel. Itt már hősünk az első sorokban harcol társaival, és az olvasó nyomon követheti a fiatal Oury gondolkodásmódjának, látókörének hallatlan gyors fejlődését. Az önéletrajzi fogantatású történetnek utánozhatatlanul őszinte hangja megkapó erőt és költőiséget sugároz. Egy tankhajó ünnepélyes vízre bocsátása, a karácsonyéj ünneplése az épülő erőmű negyven méter magas szintjén farkasordító hidegben, egy-egy munkás vonzó vagy taszító, de mindenképpen élethű figurája és a sorokból áradó ember- és életszeretet maradandó élményt szerez az olvasónak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!