SZÉPIRODALOM / Francia irodalom kategória termékei
Az elegáns élet fiziológiája

: Az elegáns élet fiziológiája

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1919

Kiadó:

Révai Irodalmi Intézet

Kategóriák:

Francia irodalom Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Világkönyvtár

Terjedelem:

297 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Mielőtt még megfogant volna Balzacban az Emberi színjáték hatalmas koncepciója – a francia társadalom teljes keresztmetszetét ábrázoló regényfolyam terve – már valami hasonlóra készülődött. Először a múlt század húszas éveinek közepén-végén, a társadalom fiziológiáját kívánta megírni, kora talán legdivatosabb tudományát alkalmazandó a szociális élet jelenségeire. Ezek a művei később megtalálták helyüket az Emberi színjáték különböző "rovataiban", ám az "igazi", későbbi regényektől sok tekintetben különböznek is. E korai Balzac-művek egyike Az elegáns élet fiziológiája.
Írója maga sem regénynek szánta, hanem "tudományos" műnek, bevezetőjében szociológiai szakszerűséggel osztja három részre az emberi társadalmat, a dolgozók, a gondolkodók és a semmittevők "osztályaira". Ez utóbbiak életformáját határozza meg elegánsnak, szemben az előbbiek munkás-, illetve művészéletével. Ezután hozzálát, hogy ezt az elegáns életet mutassa be annak minden sajátosságával, jellemző figurájával, helyszínével, beszédmódjával, lelki megnyilvánulásával, "szellemével" és szellemtelenségével stb. A mű szinte tudálékosan oszlik fejezetekre, külön rész szól a dogmákról, a toilette-ekről, a használatos szavakról, a házasságról, a bulvárokról, a színházakról stb. Egyenesen unalmas, száraz és preciőzködő, ráadásul mélységesen elavult, dilettáns ízű szociológia-szociográfia lenne a kötet, ha – nem Balzac írta volna, aki minden jó szándéka ellenére sem tud a tudós attitűdjében megmaradni. Fejtegetéseit példákkal támasztja alá, alakjai élni kezdenek, történetei az epika levegőjét árasztják, példái novellákká kerekednek, helyszínrajzai romantikus-realista tablókká állnak össze stb. Különös, de igazi széppróza Az elegáns élet fiziológiája – minden olvasónak ajánlható.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 600 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!