GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
Anti-equilibrium. A gazdasági rendszerek elméleteiről és a kutatás feladatairól

: Anti-equilibrium. A gazdasági rendszerek elméleteiről és a kutatás feladatairól

Kiadás:

Budapest, 1971

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Közgazdaság

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

435 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Korunk problémái - köztük a szocialista országokban végrehajtott, az egész gazdasági rendszert átfogó reformok - napirendre tűzték egy új közgazdaságtudományi ág: a gazdasági rendszerelmélet kialakítását. E tudományág feladata: a gazdasági rendszerek közös törvényszerűségeinek és különbségeinek, sajátosságainak elméleti elemzése. A neves szerző új művében a gazdasági rendszerelmélet kifejlesztéséhez szeretne hozzájárulni. Ennek keretében részletesen bírálja e tudományág eddigi legfontosabb teljesítményét, leginkább a kidolgozott és matematikailag is formalizált eredményét, az "általános egyensúlyelméletet". A kritikán túlmenően pozitív gondolatokat is igyekszik kifejteni; a gazdasági rendszerelmélet kidolgozásához használható új fogalmi rendszert vezet be, s néhány megállapítást tesz a jelenkori gazdaságok jellegzetességeiről, törvényszerűségeiről. A könyv ezzel kapcsolatban a következő témákat tárgyalja: információs struktúrák; a gazdasági szabályozás többszintűsége; motiváció, konfliktus és kompromisszum a szervezetekben; döntési folyamatok; a hasznossági függvények és a preferenciarendezés elmélete; aspirációs szintek; a gazdasági rendszerek vegetatív és magasabb rendű működése; adaptáció és szelekció és részletesen foglalkozik a piac problémájával. Vizsgálja mind a piaci egyensúly, mind az attól való eltérés (disequilibrium) típusait, azok okait és következményeit. Ennek kapcsán szó esik a piaci kontraktuskötő folyamatokról, a vevő és az eladó erőviszonyairól, a versenyről és a piaci adaptációról, a "vevők piacáról" és a "hiánygazdaságról" és az "eladók piacáról" is. A könyv címének kettős jelentése van. Egyrészt utal arra a polémiára, amelyet a könyv az általános egyensúlyelméleti iskolával folytat, másrészt jelzi a szerző azon álláspontját, miszerint bizonyos nem-egyensúlyi állapot kedvezőbb lehet a szigorú egyensúlynál."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!