SPORT ÉS PASSZIÓ / Haditechnika kategória termékei
Katonagalambok, hírvivő galambok

: Katonagalambok, hírvivő galambok

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Zrínyi Katonai Kiadó

Kategóriák:

Haditechnika Ornitológia Állattartás, állattenyésztés Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

102 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9633263093

tartalom:

"...katonabecsület, katonahősök, katonadolog, katonafeleség, katonaföldrajz..." Számtalan "katona" előtagú összetételt ismerünk. De katonagalambok... Pedig a történelem tanúsága szerint nagyon is voltak katonagalambok. Ők derítették fel a hadműveleti terepet a római légiók számára, ők gyújtották fel - a lábukra erősített égő zsinegekkel - Iszkorosztyen várát Olga, kijevi hercegnőnek, Szulejmán szultán az ő akaratlan híradásuknak köszönette az ostrom sikeres befejezését, legalábbis Zrínyi Miklós, a költő szerint. Fedélzetükön híradó galambokkal indultak útnak a Monarchia hadihajói, tengeralattjárói az első világháborúban, a franciák hős galambjai közt a becsületrendet kiérdemlő is akadt, s 1939-ben, amikor a gyors német invázió megbénította a lengyel hírközlő hálózatot, a galambok szolgáltak az ellenálló hadsereg számára az információtovábbítás legfőbb eszközeként. Vagy tudja-e az olvasó, hogy a múlt századi Angliában a nagyobb lapoknak saját tenyészetük volt a tudósítások továbbítására, hogy Japánban nemrég a hírügynökségek, halászok, de még a doktorok is igénybe vették szárnyasaink segítségét, hogy Svájcban egy-egy veszélyes hegyi expedíció ma is visz magával galambokat? Hogy madaraink derítik fel Amerikában a szerencsétlenül járt tengerészeket, hogy ők szállítják a kórházi vérmintákat a franciaországi Lyonban? Meg hogy a postagalamb-versenyzés ötlete kocsmai verekedés közben születet meg, hogy sajnos létezik "galambdopping", és hogy a "hazatalálás műszerét" egyelőre nem sikerült megtalálni a galamb szervezetében?... Róluk, katonagalambokról, hírvivő galambokról, postagalambokról szól Szikora András érdekes munkája. Végigkíséri e hírközlő ágazat szerepét az ember életében, fejlődését az ókortól napjainkig, szól a galambok betanításáról, sokoldalú felhasználásáról, ismerteti a postagalambsport sok-sok érdekességét, és arra is van gondja, hogy mindig külön kitérjen a magyarországi felhasználás, tenyésztés, hadi alkalmazás adataira.

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!