TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
A Szent István-kultusz ezredéve Székesfehérvárott

: A Szent István-kultusz ezredéve Székesfehérvárott

Kiadás:

Székesfehérvár, 1988

Kiadó:

József Attila Művelődési Ház

Kategóriák:

Helytörténet Magyar történelem Művelődéstörténet Régészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

História Klub Füzetek

Terjedelem:

24 p., 8 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630190608

tartalom:

"Fehérvár szabadságait Szent István király adományozta"- hirdeti Székesfehérvár főterén Ohmann Béla Országalmájának fölirata. A fehérvári polgárság féltve őrzött középkori kiváltságait azonban - így a szabad bíróválasztás jogát vagy a városba települt kereskedők vámmentességét az ország területén és a határokon - a történettudomány nem az államalapító királytól, hanem az 1162-1172 között uralkodó III. Istvántól eredezteti, aki a Fehérvárra költöző francia, flamand és itáliai telepeseket (korabeli szóhasználattal "latinokat") tüntette ki a később más városoknak is megadott "fehérvári szabadsággal". Fehérvár középkori fénye, hagyományai mégis Szent István emlékét hirdették, s bár az általa épített monumentális bazilika s a királyi palota elenyészett a századok folyamán, az itt élők a történelem válságos pillanataiban nemcsak égi közbenjárásért folyamodtak a szent királyhoz, hanem újra meg újra átgondolták s igyekeztek a megváltozott helyzethez igazítani az útmutatást, amit az államalapító örökül hagyott utódaira.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!