TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Városszéli szülőföld. Lírai riport a perifériáról.

: Városszéli szülőföld. Lírai riport a perifériáról.

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Helytörténet Magyar irodalom Szociográfia

Terjedelem:

283 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Emlékezés és megfigyelés síkjai váltják egymást ezekben az írásokban, amelyekben a költő Mátyás Ferenc szülőföldjének, Kispestnek a történetét írja le. Nem száraz helytörténeti munka, bár adatokat, tényeket sorakoztat föl, s alapállása is a kutatóé vagy a riporteré. A személyes élmények azonban, amelyek feltűnnek valóságfeltáró útjain, a rideg tényeket vagy ismert adatokat a felfedezés élményszerűségével töltik meg. Szóljon akár város- és iparfejlesztésről, emberi egzisztenciákról: hősökről vagy kisemberekről, kiemelkedő művészekről vagy a közoktatás "napszámosairól", a személyesen átélt emlékek színei, a tények új és új elrendezése hevíti át a részleteket, amelyekben minden megelevenedik. Nem sajnálja a fáradságot, hogy évekig talpaljon, kifaggasson mindenkit, levéltári anyagokat tanulmányozzon át, hogy megírja Jókai, Ady, Móricz, József Attila, Tersánszky kispesti kapcsolatain kívül azoknak a forradalmároknak az életútját is, akik Kispesten töltötték gyermekéveiket, itt tanultak mesterséget, itt agitáltak és bujkáltak a rendőrkopók elől, és e külvárosi népben élesztgették az összetartás és az öntudat szikráját.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!