TÖRTÉNELEM / Helytörténet kategória termékei
Vezető a keszthelyi Balatoni Múzeum természettudományi, régészeti, történeti, néprajzi és fürdőtörténeti állandó kiállításához

Vezető a keszthelyi Balatoni Múzeum természettudományi, régészeti, történeti, néprajzi és fürdőtörténeti állandó kiállításához

Kiadás:

Keszthely, 1969

Kiadó:

Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság

Kategóriák:

Helytörténet Balaton

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

119 p., ill., 1 tbl.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A Balatoni Múzeum 1898-ban alakult. Alapítását több körülmény együttes hatása szabta meg. Elsőnek Festetics György Georgikonját (1797) említjük, mely a mezőgazdasági kutatás egyik hazai központjává tette Keszthelyt. A kis balatoni település polgárainak szemében megbecsült lett a tudományos munka, sőt maguk is igyekeztek bekapcsolódni abba. Hencz Antal (1839-1899) keszthelyi építész 1890-ben saját szerkesztésű limnográffal, önműködő vízállásjelző készülékkel vizsgálta a Balaton vizének mozgási szabályait. Braun Pál (1897) keszthelyi gyógyszerész madárgyűjteményében Alexander Homeyer bécsi ornithológus hőcsiket talált és írt le. Ezt a madarat azóta sem látták Magyarországon! Braun munkatársa volt Huszár Károly gyógyszerész (1862-1899), aki a Balatoni Múzeum természetrajzi tárának első őre lett és az első preparátumokat is készítette. Dr. Vutskits György (1858-1929), a keszthelyi gimnázium természetrajz tanára a Balaton hal faunájának feldolgozásával európai elismerést vívott ki magának. Említhetjük Capellaro Gottlieh (1940) keszthelyi órásmestert is, aki elismert és számontartott lepkegyűjteményt állított össze és ajándékozott a Balatoni Múzeumnak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!