GAZDASÁG / Ipar kategória termékei
Köszörülés és finommegmunkálás

Köszörülés és finommegmunkálás

Szerző:

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Műszaki Könyvkiadó

Kategóriák:

Ipar Fémmegmunkálás

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

718 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

˝A köszörülés eredete hosszú évezredekre, a történelem előtti időkre vezethető vissza, a mesterséges köszörűszerszámok azonban csak mintegy 100 éve alakultak ki. Diderot és d'Alembert enciklopédiája szegkovács, gyémántcsiszoló, fegyver- és tükörcsiszoló műhelyeket ábrázoló rézmetszeteket is tartalmaz. Az utóbbiak azért érdekesek, mert itt találkozunk először védőberendezéssel a tüdőre veszélyes szállópor lokalizálására. A köszörűköveket ház veszi körül, és a köszörűs lecsapható üvegablakon keresztül követhette a megmunkálási folyamatot. A csiszolástechnika és csiszolószerszámok fejlődésének a gőzgép feltalálása adott lendületet. Sheffieldben már 1786-ban gőzzel hajtott késköszörű berendezés működött. Tükrök csiszolására 1790-ben Watt tükörfényezőgépet szerkesztett. 1808-tól csiszolópapír néven különlegesen készített papírt árusítottak. Ez sárga, fekete vagy barna színű volt, és mindenféle rozsdásodó vas- és acéláru, pl. puskacsövek, lószerszámok, üstök és fazekak polírozására és tisztítására szolgált. A mesterséges csiszolószerszámok első példányaihoz soroljuk a horzsakövet (kvarcszemcsés, agyaggal kötött, nagyporozitású égetett termék), amelyet a XIX. század elején a bécsi Joseph Hardtmuth talált fel. Néhány korszakalkotó találmány: a kések élesítésére 1827-ben Felton, 1828-ban Westby szabadalmazta gépét; Lowothorp 1831-ben kivitelezte találmányát, a csiszolóvásznat; Alfred Krupp 1832-ben készítette el az első hengerköszörűgépet; 1853-tól csiszolópor és sellak kompozícióból szerszámokat is készítettek; az első vízüveg kötésű korongot 1856 körül gyártották; a kerámiai kötésű köszörűszerszámok gyártása az engersburgi porcelángyárban indult meg 1861-ben.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!