TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A költői nyelvről

: A költői nyelvről

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Nyelvészet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Egyetemes Könyvtár

Terjedelem:

525 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631345246

tartalom:

"Fónagy Iván könyve a költői kifejezés nyelvi formáival foglalkozik. A költői nyelvet sajátos tartalomként értelmezi; a versek hangalakját, ritmikus struktúráját, a szavak, szerkezetek sajátos alkalmazását a költői kutatás eszközének tekinti. Ezek az eszközök teszik lehetővé, hogy a költői őszinteség meghaladja a köznapit: a költő e sajátos nyelv révén elmondhatja azt is, amit nem tud, és a "rímes játék" (Kosztolányi) útján felfedezheti azokat a titkos összefüggéseket, amelyeket elfed a megszokás, a közhely. A hazai és nemzetközi szakirodalomban is egyedülálló mű egybefoglalva tárgyalja a költői hangtant, a metafora-kutatást, a szimbólum és allegória-irodalmat, a stílus kérdéseit és a szövegszerkezet-elméletet. A szerző szigorúan követi a közérthetőség didaktikai elvét. Minden részterületen gazdag példaanyaggal illusztrálja mondanivalóját, és a példák elemzése olyan magyarázatokat is kínál, amelyek több oldalról világítják meg a jelenségeket, s felkészítik az olvasót a költői szövegek önálló elemzésére. A kötet elsősorban egyetemi és főiskolai hallgatóknak kíván segítséget nyújtani, de sok költőien megfogalmazott vers- és motívumelemzési a lebilincselő és meggyőző érvelés minden irodalom- és versszerető olvasó érdeklődésére számot tarthat. Fónagy Iván nemzetközi hírű nyelvész, pszichológus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. A hatvanas években a MTA Fonetikai Osztályát vezette. Vendégprofesszorként a Párizsi Egyetemen adott elő, később kutató, majd kutatásvezető volt a francia CNRS kutatóközpontban. Számos elméleti szócikket írt a Világirodalmi Lexikonnak, melynek mint a stilisztikai és retorikai címszavak szerkesztője főmunkatársa volt."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!