TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A magyar vers hangzásszerkezete

: A magyar vers hangzásszerkezete

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Irodalomelméleti Tanulmányok

Terjedelem:

293 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630529726

tartalom:

˝Az irodalmi közvélemény elsősorban a metrikát, a kötött versmértékek leírását és használati szabályrendszerét tekinti verstannak. E könyv szerzője azonban tudatosan más irányt követ. Azokat a nyelvi feltételeket, okokat és előzményeket vizsgálja, amelyekből a magyar nyelvű verses szövegforma valaha létrejött, és azóta is esetenként újra meg újra létrejön. Nem az elvont mértékekkel és történeti versrendszerekkel foglalkozik, hanem a Négyesy által "verselő eljárásoknak" nevezett ritmuselvekkel, közülük is legrészletesebben a magyar ütemhangsúlyos mértékrendszer kifejlődését alap. vetően meghatározó szólamnyomatékos ritmuselvvel. Jelentős szerepet szán ugyanakkor a hangtani jelenségekkel kapcsolatos verstörténeti és versesztétikai összefüggéseknek. A könyv egy kibontakozóban levő kutatói pálya eddig elért eredményeinek bemutatása. Az elméleti és rendszertani alapozás, az egységes fogalomértelmezés igénye mellett elsősorban az alkalmazott különféle (grafikus, statisztikai, műszeres, illetve számítógépes) módszerek változatossága jellemzi.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!