TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A történet értelme. Válogatott és bizalmas esszék

: A történet értelme. Válogatott és bizalmas esszék

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

557 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631406024

tartalom:

Deák Tamás forgandó negyedszázad alatt, Kolozsváron írta esszéit világirodalmi jelentőségű művekről, kérdésekről. A tárgyául választott művek általában "rossz korban" születtek, és érvényesülésük hűségesen végigkövetett útja sem mentes a viszontagságoktól, félreértésektől. Ebben a válogatásban most méltatójuk és csodálójuk útja is kirajzolódik, akár egy szellemi fejlődésregényben. A száműzött Ovidiustól a magányos Madáchig kies provinciákon, a tébolygó Kleisttől az őrült korban is egyensúlyt teremtő Thomas Mannig történelmi korokon át kanyarog a szellemi nagyságok szűk csapása. Goethe, Dosztojevszkij s a többi óriás olyan viszonyítási pontok a tévelygésben, keresésben, melyeket Deák Tamás a maga számára csúcsokként kijelöl, miközben az úttévesztők példája is eligazítóan előtte lebeg. A szellem, a műveltség, a kultúra, az anyanyelv a megtartó erő és a példa ezekben a sorsokban, művekben s az azokról írott esszékben is. Örökösen újrakezdett történelmi és lelkiismereti pörben idézi tanúnak választott nagyjait Deák Tamás, s bár azok sem feddhetetlenek, bizonyítani képesek a szellem világméretű hatalmát.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!