TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A zsidó irodalom története I-II. kötet [Reprint]

: A zsidó irodalom története I-II. kötet [Reprint]

Kiadás:

h. n., 1994

Kiadó:

Bethlen Gábor Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Jiddis irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

334 p., 341 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637426205

tartalom:

"Kecskeméti Ármin a 19. század utolsó éveinek és a 20. század első évtizedeinek meghatározó személyisége. Rabbiként és tudósként országos hírnevet szerzett. 1929-től a Szegedi Egyetem magántanára. Tudományos munkássága jelentős: történelmi, irodalomtörténeti szintézisei máig tudományos értékkel bíró alapművek." A tudós rabbi célja az volt, hogy érthető, éttekinthető képet nyújtson a zsidó irodalomról a "művelt laikus" közönségnek. Kétezer évnél hosszabb időszakot mutat be, Kr.e. 300-tól az 1900-as évek elejéig, az uralkodó eszmeáramlatok, a vallási és művelődési törekvések-hatások diktálta korszakolásban. Az áttekintés hat fő egységre tagolódik, kultúrhistóriai szempontoknak megfelelően. A "hagyományos" irodalom kialakulásától (apokrif írások, hellenisztikus zsidó irodalom, a talmud és midras) kezdve a zsidó tudományos irodalom megjelenésén (500-tól az 1040-es évek), majd egyetemessé válásán (13. sz. eleje) át a nemzeti irodalmak, illetve a humanizmus hatására átalakuló fejlődési folyamatot az újkori zsidó irodalom szellemi emancipációjáig (1750-1900) elemzi, valamint illusztrálja is saját fordítású szemelvényekkel. Kronológiája nemcsak az irodalom, de a zsidó nép történetének áttekintése is egyben. A szerző irodalomelméleti nézetei - ugyanúgy, mint vallási-szellemi álláspontja - a századforduló történetiségét tükrözik; a jelen kiadás ezért vázlatosan kiegészíti az összefoglalást az első megjelenés óta eltelt nyolcvanöt esztendő történelmi-politikai eseményekre "reagáló" zsidó (héber) irodalomelméleti konzekvenciáival. Borsányi Ferenc Bevezetése nemcsak folytatja a zsidó irodalom korszakolását napjainkig, de kísérletet tesz a zsidó irodalom fogalmának pontosabb meghatározására, értelmezésére is. Kecskeméti Ármin bibliográfiáját (és névmutatóját) pedig az eltelt időszakban magyarul megjelent zsidó irodalom válogatott bibliográfiája egészíti ki.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!