TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Az elhagyott kalóz-hajók

: Az elhagyott kalóz-hajók

Kiadás:

h. n., 1977

Kiadó:

Magyar Helikon

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Kézirattár

Terjedelem:

68 p., ill.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632073649

tartalom:

1914 nyarán írta Ady a Csinszka-versek első sorozatát, néhány héttel a háború kitörése előtt, a Boncza Bertával való személyes megismerkedés, a gyors lánykérés első mámorában. "Az elhagyott kalóz-hajók" a korai Csinszka-versek között is az elsők egyike. Két versszakának soraiba Ady sokfelé ágazó epikus mondanivalót sűrít: csak figyelmes olvasó kell hozzá, aki a lírai utalásokból ki tudja olvasni az elbeszélést. Baróti Dezső a vers nyomán, a vers nyomában Ady szerelmeinek - s ami fontosabb: Ady szerelemélményének - történetét vázolja fel az ifjúkor érzelmi lázadásától a sorsfordító Léda-szerelmen, majd a Léda utáni évek hol csüggedt-kétségbeesett öregedés-lírát, hol tikkadt-szenvedélyes erotikus lírát fakasztó szerelem- és társkeresésén át a beteljesülést, a hazatalálást ígérő Csinszka-szerelem fellobbanásáig. A vers szövege - amely egyébként több helyütt eltér a már nem Adytól sajtó alá rendezett kötet-kiadás ismert szövegétől - arra is módot ad a tanulmány írójának, hogy a szerelmek regiszterét Ady kedvelt hajószimbólumának regiszterével kapcsolja össze, néhány találó versidézettel érzékeltetve, hogyan telik meg Adynál a költői közhelynek tetszó motívum új meg új tartalommal. A kötet Csinszka több kiadatlan levelén kívül Ady egy újonnan felfedezett levelét mutatja be. A tanulmányt levél-hasonmások és az Ady-versek asszonyainak fényképei illusztrálják.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!