TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Az olvasás ismétlése. Materiális és kultúrtechnikák az irodalmi szövegben

: Az olvasás ismétlése. Materiális és kultúrtechnikák az irodalmi szövegben

Kiadás:

Budapest, 2010

Kiadó:

Kijárat Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Nyelvészet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

465 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639529984

tartalom:

"A kései Heidegger a létet (Sein) már inkább eseményként (Ereignis), az "es gibt" adományaként, azaz nem pusztán ontológiailag érti, és gondolati öröksége legnagyobb hatású folytatójánál, Derridánál ebben az elmozdulásban sűrűsödik össze. Alighanem az irodalomtudomány számára is sürgető a kérdés, milyen kihívásokat jelent ez a korszakos episztemikus alakzat az irodalomértelmezés gyakorlata és elmélete számára. Olyan fogas kérdéseket érinthet ez a kihívás, mint az irodalmi szöveg fogalmának megújíthatósága, az (újra)olvasás problémája vagy az interpretáció etikája. Jelen kötet ezen összefüggéseket igyekszik körüljárni - a szöveg medialitása és materialitása, a textuális ismétlés, egyes kultúrtechnikák, esztétikai-antropológiai kérdések vagy irodalom és filozófia kapcsolatának mentén. É kérdések tárgyalása az elemzett szövegek irodalomtörténeti jelentésességét is játékba hozza (a modernség archeológiáját tartva szem előtt), mint ahogy kísérletet tesz a modern magyar szellemtudomány néhány kiemelkedő teljesítményének (Fülep Lajos, Popper Leó, Thienemann Tivadar) értelmezésére is európai eszmetörténeti kontextusban. A munka központi kérdése ezek fényében a következő problémakomplexumban jelölhető meg: hogyan jelentkezik a textuális esemény ismétlése az olvasásban, olyan ismétlésként, mely egyszerre választ el az eseménytől és jelenti ugyanakkor annak esélyét? Hogyan felel meg a textuális és olvasásbeli ismétlés ezen kettős státusza, meg-oszthatósága az esemény uralhatatlanságának? Miként teszi általánosíthatóvá az ismétlés az eseményt és igazságát, hogyan működik közre ugyanakkor ezek szingularizációjóban?"

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!