TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Fejezetek a török hódoltsági reformáció történetéből

: Fejezetek a török hódoltsági reformáció történetéből

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Művelődéstörténet Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Humanizmus és Reformáció

Terjedelem:

250 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

963050295X

tartalom:

Tolnán 1549-ben megalakult egy iskola, mely oktatói munkájával s a körülötte kibontakozó irodalmi tevékenységgel majd négy évtizeden át messze kiemelkedő központja lett a hódoltsági magyar művelődésnek. Kathona Géza műve egyrészt ennek az iskolának a történetét, tanítóinak és növendékeinek a XVI. századi magyar irodalomban játszott kiemelkedő szerepét mutatja be. A mű második részében a szerző a legtekintélyesebb magyar reformátor, Szegedi Kis István munkásságát elemzi. Gondos forráskutatással kimutatja, hogy a Magyarországon jelentkező helvét reformáció szellemi tartalma nem azonosítható csupán a kálvinizmussal, Kálvin mellett W. Musculus, Béza, Bullinger, Vermigli, sőt Melanchthon közvetlen hatásával is számolni kell. A tanulmány eredetiben és magyar fordításban is közli XVI. századi művelődéstörténetünk két becses, ma már nehezen hozzáférhető emlékét: Thuri Farkas Pálnak a török által megszállt területen élő keresztyének sorsáról szóló Idea Christianorumát és Skaricza Máténak Szegedi Kis Istvánról írt életrajzát.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!