TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Közelítések a reformkorhoz

: Közelítések a reformkorhoz

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Elvek és utak

Terjedelem:

407 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631406385

tartalom:

˝Kulin Ferenc tanulmányfüzérei a reformkor nagy nemzedékének alkotóit idézik meg: Kazinczy, Kölcsey, Eötvös és Petőfi pályáját, műveit, személyiségét. Eszmetörténeti munkáiban, érzékeny és avatott műelemzéseiben, bírálataiban és pályarajzaiban arra a kérdésre keres választ: mi avatta olyan egységessé a kor sokféle történetszemléleti, műelméleti, bölcseleti és esztétikai törekvését, hol ragadhatók meg azok a közös sajátosságok, amelyek szándékokon, műveken és sorsokon túl meghatározták ennek az irodalmi "aranykornak" legfőbb tendenciáit, megteremtették a magyar progresszió egyik leghomogénebb hagyományát, Európa szellemi fejlődéséhez zárkóztatták fel a magyar közgondolkozást. Kazinczy ízléséről, hatásáról, Eötvös publicisztikájáról, regényeiről, Kölcsey lírájáról, morálfilozófiájáról, Petőfi természetszemléletéről, versszerkesztéséről az irodalomtörténeti értekezés mesteri darabjait olvashatjuk a kötetben - melyek egyszerre keresnek megoldást nem évülő problémákra, s ígérnek élvezetes olvasmányt: egy korszak és legjobbjai "egymáshoz fejlődésének" regényét - történetbölcseleti krízisek előterében, morálfilozófiai dilemmák közegében, egy felgyorsult idejű, forradalmakat érlelő korban. Külön ciklusban közelíti meg Kulin a változások egyik tengelyének tekinthető nemzeti kérdéskör sokszorosan áttételes szerkezetét - napjaink dilemmáira is polemikusan felelve. Kulin Ferenc kitűnően komponált kötete mindazok érdeklődésére számíthat, akik számára a nemzeti hagyományok, a magyar géniuszok korának megidézése nem szakmai belügy, nem évfordulók protokollja; hanem példa, idejük pedig tanulságokkal élhető, "folyamatos jelen".˝

leírás:

Előző tulajdonos bélyegzőjével.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!