TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Lou Andreas-Salomé. Egy rendkívüli asszony élete

: Lou Andreas-Salomé. Egy rendkívüli asszony élete

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

9630768372

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630768372

tartalom:

"1861. február 12-én született Szentpétervárott. Apja, Gustav von Salomé orosz tábornok az öt fiú után leánygyermeket szeretett volna. "Amikor kitudódott, hogy Salomé asszony egészséges kislánynak adott életet, nagy nevetés és ujjongás tört ki a tábornoki kar palotájának tágas termeiben és folyosóin. Mindenhonnan csak úgy özönlöttek a szerencsekívánatok; még maga a cár is küldött egy üzenetet, és az eseményt a főváros orosz és német újságjai bőségesen méltatták." 1937. február ötödikén halt meg Göttingenben. "Halála után néhány nappal a Gestapo utasítására egy rendőrautó hajtott fel a herzbergi országúton, és megállt a majdnem üres háznál. A "rend őrei" kirámolták Lou könyvtárát, és a könyveket a városháza pincéjébe dobálták. A boszorkány meghalt. De a boszorkányüldözés csak akkor kezdődött el." E két esemény egy valóban rendkívüli asszony botrányokban és diadalokban bővelkedő életútját zárja magába. Lou Andreas-Salomé sorsánál talán semmi sem példázza jobban, micsoda változások történtek a NŐ szerepének felfogásában a XIX. század második felében és a XX. század első évtizedeiben. Írónő volt: regényei, elbeszélései, esszéi híressé tették nevét a maga korában. De ettől még nem lett volna legenda. Halhatatlanná azok a férfiak tették, akiket megigézett. Nietzsche és Rilke a lába előtt hevertek, szinte a rabszolgái lettek. De ismerte Wagnert és Tolsztojt, Bubert és Hauptmannt, Strindberget és Wedekindet, sőt Freud is bizalmasává fogadta a talán első női pszichoterapeutát. Ez a szellemes, értelmes és szép nő mindenkit elbűvölt, akivel csak összehozta a véletlen. "Egyik csodálója azt mondta, hogy az a férfi, akivel Lou viszonyt kezd, kilenc hónap múlva világra hoz egy könyvet." H. F. Peters kitűnő könyve erről a sokarcú nőről fest színes képet, és a főszereplő köré bravúrosan komponálja oda a zseniális és kevésbé zseniális "mellékszereplőket." S mögöttük ott van, villódzó háttérként hetvenhat év társadalom- és kultúrtörténete. "Hosszú és viharos élete képtárra hasonlít, amelynek első képe születését ábrázolja a cári Oroszországban - írja a szerző -, az utolsó pedig halálát a náci Németországban. "Voilá un homme", mondta Napóleon, amikor Goethével találkozott. Ha Lou Salomét akarnám bemutatni, csak azt mondhatnám: "Voilá une femme" - Íme egy asszony."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!